Gå direkt till textinnehållet

Dagens öppettider (OBS! Endast bokade besök): 08:00 - 17:00 | Lunchstängt: 11:30 - 12.30

Sök
Start » HYRESGÄST » Gör det själv » Stopp i avloppet

STOPP I AVLOPPET

Om det tar lång tid för vattnet att rinna undan i handfat, diskho eller dusch/badkar beror det oftast på att smuts eller fett fastnat i vattenlåset.

Ett tips är att du som hyresgäst skaffar en vaskrensare eftersom de för det mesta fungerar för att åtgärda ett eventuellt stopp.

Stopp i handfatet

I handfatet blir det oftast stopp i vattenlåset och det kan du lätt rensa själv med en vaskrensare och  en hink. Den vita tjockare delen på röret är vattenlåset som förhindrar  dålig lukt från avloppet. Använder du en vaskrensare så spolar du lite vatten och “pumpar” med vaskrensaren över avloppet i handfatet. Detta får ofta stoppet att släppa. Om detta inte hjälper kan du ställa en hink under vattenlåset och skruva bort botten av vattenlåset. Spola lite vatten så att det rinner igenom och ta sedan bort den smuts som eventuellt finns kvar. Skruva sedan tillbaka botten på vattenlåset och kontrollera att det är tätt genom att spola lite vatten. Det som finns i hinken går bra att spola ner i toaletten, dock ej t.ex. tops eller hårnålar som ska slängas i hushållssoporna.

Stopp i diskhon

Har du en vaskrensare hemma kan du börja med att prova att spola lite vatten och “pumpa” med vaskrensaren över avloppet i diskhon. Detta får ofta stoppet att släppa. Om det inte hjälper prova att sätta en hink under avloppsröret under diskbänken

och öppna rensproppen om sådan finns. Spola lite vatten så att det rinner igenom och ta sedan bort den smuts som eventuellt finns kvar. Skruva sedan tillbaka rensproppen och kontrollera att det är tätt genom att spola lite vatten. Är du osäker på hur du ska göra kontaktar du vår felanmälan.

Stopp i golvbrunn till dusch/badkar

Om det tar lång tid för vattnet att rinna undan från duschen eller badkaret beror det oftast på att smuts fastnat i golvbrunnens vattenlås. I de fallen kan du även uppleva problem med dålig lukt i badrummet. Det är enkelt att rensa golvbrunnen och tar inte lång tid. Lyft på gallret, i plast eller metall, som ligger över brunnen. Rensa bort det som orsakar stoppet, t.ex. hårrester och plastkorkar och lägg sedan tillbaka gallret.
 
Om du har en nyare modell behöver du lyfta bort gallret och sedan använda handtaget i mitten av golvbrunnen för att lyfta upp insatsen. Då kommer du åt att rensa. Var noga med att sätta tillbaka insatsen så att den sluter tätt, den behöver tryckas ner. Lägg sedan tillbaka gallret.